media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Михаљ Њилаш примио делегацију Парламента Канаде

IMG6879.JPG

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе управу и националне мањине - националне заједнице, Михаљ Њилаш, примио је данас делегацију Парламента Канаде, предвођену чланом Посланичке групе пријатељства за сарадњу са Републиком Србијом, Харолдом Aлбрехтом.
У Покрајинској влади разговарано је о мултиконфесионалности, вишејезичности и остваривању права националних мањина на образовање, културу, неговање језика обичаја и традиције, а састанку су присуствовали представници канадске НВО „Power to change“, затим организације „Christian Embassy“ председник и извршни директор компаније „Rocklinc Investment Partners“ као и покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић.
Албрехт и Њилаш су се сагласили да подршка националним мањинама и повезивање култура традиција и вере, јесу један од предуслова за успешну сарадњу и у осталим аспектима, те да Војводина са готово два милиона становника од чега једну трећину чине припадници различитих националних мањина, представља изузетан пример баланса и признавања различитости култура, традиције, националности и вероисповести.
Харолд Албрехт, нагласио је да Канада поседује изузетно сличну структуру када се говори о националним мањинама те да постоје многи аспекти и начини деловања који би с обзиром на специфичности Војводине, могли да послуже као модел међу њиховим нацијама.
Потпредседник Њилаш, подсетио је да Покрајински секретаријат за образовање, прописе управу и националне мањине - националне заједнице, политику спроводи у два основна правца - очување идентитета сваке националне мањине, што се финансира директно из буџета АП Војводине и очувања суживота и толеранције међу различитим националним заједницама, што потврђују многи програми који су усмерени на спајање култура националних мањина и традиција кроз основне и средње школе.
Он је додао да је оформљен акциони план у циљу отварања поглавља 23 у процесу eвроинтеграција, а односи се управо на националне мањине, који ће како је рекао, донети многа решења за постојеће проблеме који су по овим питањима остали нерешени.
Ресорни секретар Штаткић, упознао је делегацију канадског Парламента са програмима који се спроводе у високошколским установама и подсетио да се настава у покрајини, спроводи на пет различитих мањинских језика, а да је на територији Војводине у службеној употреби чак шест језика.
Делегација Парламента Канаде посету наставља састанком у Скупштини АП Војводине.

Извор: Покрајинска влада

10.10.2017

  • IMG6879.JPG
  • IMG6879.JPG
  • IMG6879.JPG