media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Делегација из АП Војводине у радној посети Сијетлу и Редмонду (САД)

30102017Sijetl1

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице Михаљ Њилаш предводио је делегацију из Војводине која је од 21. до 27. октобра боравила у Сијетлу и Редмонду (држава Вашингтон, САД). У делегацији су били заменик покрајинског секретара Милан Ковачевић, директор Новосадског сајма Слободан Цветковић и професори информатике из три средње школе у Војводини.
На позив компаније Мајкрософт, учесници су имали прилику да посете Executive Briefing Center у Редмонду и присуствују предавањима о примени дигиталних технологија у настави и помацима које компанија Мајкрософт чини у сарадњи са структурама задуженим за креирање образовних политика и школама на путу трансформације образовања. Стручњаци из компаније Мајкрософт презентовали су неке од најпопуларнијих платформи које пружају подршку професорима у њиховом раду са ученицима и у потпуности трансформишу окружење у којем ученици сазнавају и уче, као што су Office 365, Microsoft Imagine Academy, Azure cloud платформа и друге.
Михаљ Њилаш је истакао значај дигитализације наставе и промена у начину усвајања градива, која уместо на просту репродукцију, нагласак ставља на један персонализован активни начин учења путем истраживања које доприноси функционалности стечених знања.
Учесници су такође имали прилику да посете школу "Сент Томас" (St. Thomas) у близини Сијетла, која је у потпуности прилагодила наставу и окружење принципима функционалности успешно примењујући дигиталне технологије у свим предметима и код свих старосних група.
Михаљ Њилаш се састао и са представницима округа Кинг (држава Вашингтон), директором за спољне односе Диланом Ордонезом (Dylan Ordonez), директорком за односе на државном и федералном нивоу Ејприл Патни (April Putney), шефицом Одељења за јавно бранилаштво Лориндом Јангкорт (Lorinda Youngcourt) и директором Канцеларије за једнакост и социјалну правду Матиасом Валенцуелом (Matias Valenzuela). Домаћини су том приликом представили организацију округа Кинг и службе које су у њиховој надлежности.
Потпредседник Покрајинске владе Михаљ Њилаш је представио главне карактеристике Аутономне покрајине Војводине, као и принципе организације власти и надлежности Покрајине. Закључено је да, иако постоје значајне разлике између две администрације, постоје и сличности које могу да буду добра основа за даљу сарадњу и учење на примерима добре праксе.

30.10.2017

  • 30102017Sijetl1
  • 30102017Sijetl1
  • 30102017Sijetl1