media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Први округли сто – јавнe консултацијe о радном тексту нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина

DCS8813resize.JPG

Данас, 29. новембра 2017. године, у згради Скупштине АП Војводине, одржана је јавна консултација о радном тексту нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина, у организацији Министарства државне управе и локалне самоуправе и домаћина – Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.
Радни текст нацрта закона израђен је уз подршку Мисије ОЕБС-а у Републици Србији.
Скуп је отворио Жолт Сакалаш, подсекретар поменутог покрајинског секретаријата, који је притом изразио задовољство што су се на овом, првом округлом столу појавили бројни представници разних националних савета. У свом обраћању, Сакалаш је истакао и то да се нада ће се у радни нацрт уврстити и поједини предлози које је својевремено дао поменути секретаријат, а који се засада у њему не појављују.
Присутнима се обратила и Зузана Павликова – шефица секције за националне мањине у Мисији ОЕБС-а у Републици Србији и рекла да ће пружити подршку и изради радног текста нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина и одржавања округлих столова јавних консултација, као и разним обукама за представнике националних савета.
Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, др Иван Бошњак, између осталог, рекао је да су на данашњој седници Владе Републике Србије у дневни ред уврштени и предлог закона о заштити права мањина, као и закон о језику и писму национаних мањина у Републици Србији. Ради побољшања поменутог нацрта, очекује се још предлога и сугестија представника националних савета и с данашње консултације, као и с наредних јавних консултација,
Проф. др Владимир Ђурић представио је присутнима радни текст нацрта закона о изменама и допунама Закона о националним саветима националних мањина.
У другом делу састанка била је конструктивна дискусија, где су представници националних савета изнели своје критичке примедбе на делове радног текста нацрта и дали бројне конструктивне предлоге.
Министарство државне управе и локалне самоуправе одржаће још пет округлих столова – у Новом Пазару, у Бујановцу, у Петровцу на Млави, у Суботици и 18. децембра у Београду, у Палати Србије, где се очекују представници свих националних савета Републике Србије.

29.11.2017

  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG
  • DCS8813resize.JPG