media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Финале Фестивала памети у Скупштини АП Војводине

Skupstina-stepenice

У Скупштини АП Војводине, 16. маја 2018. године, одржана је свечаност избора и проглашења победника 8. међународног Фестивала памети. Пројекат „Фестивал оф Минд” организован је под покровитељством Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице, у сарадњи с Менсом Србије и Факултетом за економију и инжењерски менаџмент ‒ ФИМЕК.
Осми међународни Фестивал памети окупио је око хиљаду ученика из шест европских земаља, тј. из Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије, Италије и Словачке, а најкреативнији од њих позвани су на велико Финале Фестивала чији је слоган: „Буди креативан – осигурај своју будућност”. Ученици – финалисти, њихови професори, као и бројни гости, представници региона, амбасада и медија, присуствовали су проглашењу победника.
Свечаност је отворио Милан Ковачевић, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине ‒ националне заједнице, истакавши значај промоције знања младих и паметних људи који су будућност света, као и неопходност да се ученици подстакну на креативно и иновативно размишљање, а континуираном подршком Фестивалу памети у претходних осам година Секретаријат је омогућио да многе идеје младих људи угледају светлост дана. „Већ и то што су овде млади људи и што је ово међународни фестивал у који је укључено шест земаља, говори да се ту стварају нека нова познанства, нова искуства и самим тим показује да је Србија земља која је отворена и која прати свеукупне трендове без обзира на то што нисмо чланови Европске уније”, навео је Милан Ковачевић.
У име Факултета за економију и инжењерски менаџмент, партнера Фестивала памети, декан проф. др Драган Солеша честитао је свима који су стигли до финала и пожелео им пуно среће и успеха у даљем раду, уз напомену да треба да наставе да се труде и раде, јер управо они треба да буду лидери. „Наш мотив да подржимо ово такмичење и да данас будемо овде с вама јесте у жељи да промовишемо најбоље младе људе. Императив данашњег времена јесте да се сви окренемо учењу, стицању нових знања, јер се само тако може опстати у двадесет првом веку и као друштво и као цивилизација”, истакао је проф. др Драган Солеша.
Основни циљ Фестивала памети јесте откључавање ДНК креативности и развијање визуелних и просторних когнитивних способности, тј. активирање десне хемисфере мозга која у садејству с левом рационалном хемисфером обезбеђује креирање смелих идеја за свеже, револуционарне иновације које излазе из стандардних стереотипа размишљања и воде ка просперитету и прогресу човечанства. Као одговор на четврту индустријску револуцију, која ће у наредних десет до двадесет година укинути половину данашњих занимања, методологија ДОРИС аутора др Здравка Живковића, која је званично верификована у најпрестижнијем научним часопису „Тхинкинг Скиллс & Цреативитy” из Оксфорда, омогућава најлакши, а уједно и најефикаснији начин да се активира природно урођена креативност, превазиђе аутоцензура, страх од промена и синдром Воице оф Јудгмент, стекне самопоуздање у сопствене креативне способности и ојача социјална интелигенција ‒ два неопходна услова за одрживи развој и просперитет сваког појединца.
„За осам година колико траје овај фестивал, слагалица Дорис је показала да заиста подстиче креативност и инвентивност. Учешћем у такмичењу, ученици постају свеснији својих способности и вредности, стичу веру у себе, ослобађају се основних препрека за креативност, тј. аутоцезуре, страха од лоше процене, страха од промена и тако постају способни да креирају нове идеје, не само оне велике, него и оне свакодневно применљиве, које нам могу омогућити да нам живот буде бољи него до сада”, истакао је др Здравко Живковић, креатор слагалице ДОРИС.
Креативне радове жирија оцењивао је жири од десет угледних националних и иностраних стручњака који су затим јавним гласањем изабрали победнике Фестивала. Највећи број гласова и прво место освојио је Матеј Фијачко, који је понео и титулу Шампиона памети 2018. године. Матеј је ученик првог разреда Средње школе за обликовање и фотографију из Љубљане (Словенија). Друго место припало је Марлени Ригер, ученици четвртог разреда Гимназије Урсулинен из Граца (Аустрија), док је треће место освојила Емилија Спасојевић, ученица другог разреда Техничке школе „Сава Мунћан” из Беле Цркве (Србија). Поред освајача прва три места, дипломе за успех добило је свих 60 финалиста.

Финална церемонија Фестивала памети

24.05.2018

  • Skupstina-stepenice
  • Skupstina-stepenice