media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Посета представника савета и већа националних мањина БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске Војводини

13062018sastanak2

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе и управу и националне мањине –националне заједнице Милан Ковачевић примио је данас делегацију представника савета и већа националних мањина БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске, као и представнике организације Мисије ОЕБС-а у Републици Србији и Босни и Херцеговини.

На састанку се говорило о заштити права и образовању националних мањина у АП Војводини, као и о успешној пракси у овој области. Милан Ковачевић је рекао да Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и управу и националне мањине – националне заједнице издваја знатна средства за финансирање рада националних савета националних мањина с регистрованим седиштем на територији АП Војводине, те за активности националних мањина у областима образовања, службене употребе језика и писама, као и за пројекте етничких заједница, с циљем очувања и неговања културног идентитета.

Председавајући већа националних мањина БиХ Тихомир Кнежичек навео је да– упркос постојању Закона о правима припадника националних мањина од 2003. године – постоје континуирани проблеми у погледу злоупотребе статуса националне мањине, финансирања организација националних мањина, образовања и информисања, те би стога искуства Војводине у овој области послужила као добар модел.

Председавајући већа националних мањина Федерације БиХ Ели Таубер истакао је и то да су мањине у БиХ заступљене у далеко мањем броју него у Војводини, али да и поред тога недостаје одговарајућа институционална сарадња већа с Парламентом Босне и Херцеговине, те верује да би – разменом искустава и помоћу примера заштите националних мањина и националних заједница у Војводини – могли много тога научити.

Председавајућа савета националних мањина Републике Српске Весна Темелкоска Вуковић представила је саветодавну улогу савета и нагласила проблематику финансирања остваривања права националних права и друга спорна питања у вези с разумевањем очувања идентитета националних мањина.

У завршном делу састанка, Милан Ковачевић истакао је значај матичних држава у пружању подршке ефикаснијем остваривању права припадника националних мањина, као и важност неговања културне баштине етничких заједница ради очувања њиховог идентитета и традиције. Присутни су се такође сложили с тим да је овај састанак добра полазна основа за наставак сарадње и размене искустава у овој области.

Састанку у Покрајинској влади присуствовали су и представници мисије ОЕБС-а у БиХ и Републици Србији.

13.06.2018

  • 13062018sastanak2
  • 13062018sastanak2
  • 13062018sastanak2
  • 13062018sastanak2
  • 13062018sastanak2
  • 13062018sastanak2
  • 13062018sastanak2