media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Конференција о дуалном образовању

IMG-c6e8d21d7e26e3c26d02e013dce22ddd-V

Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, у сарадњи с Педагошким заводом Војводине и Европском фондацијом за обуке (ЕТФ), у среду 13. јуна 2018. године, организовао је конференцију о дуалном образовању.

Конференцији су присуствовали представници Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, с помоћницом покрајинског секретара за образовање Биљаном Кашерић на челу, као и представници Покрајинског секретаријата за привреду и туризам, Европске фондације за обуку (ЕТФ), Педагошког завода Војводине, Привредне коморе, ИТ Кластера, Едукативног центра, те компанија у којима се одвија учење путем рада, као и директори средњих стручних школа у којима се настава одвија по дуалном принципу.

Идеја конференције била је да се окупе чиниоци и заинтересоване стране из различитих области (образовање, привреда, ИТ сектор и тржиште рада), како би се направио прецизан пресек стања дуалног образовања у Војводини, чули примери добре праксе, те предочили проблеми с којима се образовне институције суочавају приликом спровођења дуалног образовања и – напослетку – како би се заједничким снагама пронашла потенцијална решења.

Након представљања подробних анализа Покрајинске службе за запошљавање, Привредне коморе Војводине, Педагошког завода Војводине, представника компанија и директора средњих стручних школа, Милан Вукобрат – директор Електротехничке школе „Михајло Пупин” из Новог Сада – сумирао је утиске и изнео закључке конференције. Констатовано је да постоје стручни људи, као и квалитетан кадар. Стога, неопходно је да се удруже стручност и воља, те искористе статистички подаци добијени детаљним анализама потреба привреде, тржишта рада и образовног система, како би се у будућности могле дугорочније предвиђати потребе привреде и креирати образовни профили у складу с тим.

13.06.2018

  • IMG-c6e8d21d7e26e3c26d02e013dce22ddd-V
  • IMG-c6e8d21d7e26e3c26d02e013dce22ddd-V