media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Оптимистичан почетак сарадње с новоизабраним председницима националних савета националних мањина

16012018Nacionalnisaveti7

Јачање досадашње добре сарадње између Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и националних савета националних мањина, као и сарадња националних савета међу собом, неопходни су за наставак очувања интереса мањина у АП Војводини – закључено је на првом радном састанку покрајинског секретара Михаља Њилаша с председницима новоизабраних националних савета националних мањина, одржаном данас у Скупштини АП Војводине.

- Циљ данашњег сусрета јесте да се сви ми међусобно упознамо, да успоставимо, наставимо и унапредимо наш заједнички рад и сарадњу. Протекла 2018. година била је веома значајна за националне заједнице у читавој држави. То је била година планирања и успостављања нових смерница за будућност мањина, а заједно смо уобличили и нова законска решења Закона о националним саветима националних мањина, Закона о заштити права и слобода националних мањина, те Закона о службеној употреби језика и писма, као и Закона о матичним књигама. Сада је пред нама велики задатак, а то је да заједничким снагама учврстимо темеље мањина у Војводини, да негујемо њихов језик и њихову културу, да улажемо у образовање, али и да им обезбедимо и право на информисање – изјавио је Њилаш током обраћања председницима новоизабраних националних савета националних мањина.
Том приликом, покрајински секретар осврнуо се и на успешно спроведене изборе за националне савете националних мањина крајем прошле године и честитао њиховим новоизабраним председницима и члановима.

Приликом представљања, сви председници националних савета похвалили су досадашњу ажурност, стрпљивост и спремност поменутог секретаријата да помогне националним саветима и да им сугерише како да спроведу своје замисли. Такође, они су изразили и наду да ће се тако добра сарадња наставити и у 2019. години.
Након прошлогодишњих избора, постоји 17 националних савета који седиште имају у АП Војводини: мађарски, словачки, румунски, русински, украјински, хрватски, буњевачки, македонски, немачки, чешки, црногорски, ашкалијски, египатски, ромски и грчки национални савет, као и новоосновани национални савети руске и пољске националне мањине. За текућу годину, из покрајинског буџета издвојено је 60,1 милиона динара за њихове активности и функционисање.

16.01.2019

  • 16012018Nacionalnisaveti7
  • 16012018Nacionalnisaveti7
  • 16012018Nacionalnisaveti7
  • 16012018Nacionalnisaveti7
  • 16012018Nacionalnisaveti7
  • 16012018Nacionalnisaveti7
  • 16012018Nacionalnisaveti7
  • 16012018Nacionalnisaveti7