media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Потписан јубиларни десети протокол о сарадњи у реализацији Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини”

Potpisivanje

Протокол о сарадњи у реализацији Програма „За чистије и зеленије школе у Војводини” потписан је данас у Скупштини АП Војводине. Препознавање важности овог програма резултирало је јачањем партнерства, те данас у њему активно учествује чак пет секретаријата Покрајинске владе, као и организације чије су активности усмерене на заштиту животне средине.
У овој јубиларној – десетој – години континуиране сарадње, придружили су се и нови партнери (Град Нови Сад, Град Београд, јавна предузећа „Војводинашуме” и „Национални парк Фрушка гора”, „Нафтна индустрија Србије” и Lafarge Беочинска фабрика цемента).
У школској 2018/2019. години, пријавило се 127 васпитно-образовних установа с територије АП Војводине.
Тим поводом, заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић изјавио је следеће: „Са задовољством пратимо како се овај програм развија и прилагођава могућностима и потребама учесника. За ових десет година, више од 70% од укупног броја предшколских установа, основних и средњих школа препознало је значај овог пројекта који – уз размену искустава и идеја – пружа подршку свима у настојању да брига о окружењу у којем свакодневно боравимо постане стални начин размишљања и деловања.” .
Протоколу о сарадњи ове године први пут се прикључио и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.
Покрајински секретар поменутог секретаријата Вук Радојевић додао је следеће: „Овај пројекат изузетно је значајан, јер доприноси јачању и подизању свести – пре свега код деце и омладине – за бригу о животној средини. Битно је нагласити то да учешће удружења грађана и привредних субјеката доприноси квалитету овог пројекта.”
Покрет горана Војводине један је од првих партнера овог програма.
„Поред свих друштвених околности, овај програм опстаје и у њему учествује све више васпитно-образовних установа. И овог пута, награда је једнодневни боравак у Сремским Карловцима. Прошле године угостили смо 675 ученика и ученица, а, поводом десетогодишњег јубилеја програма, ове године очекујемо их и више.” – рекао је председник Покрета горана Војводине Горан Јефтић.
Програм „За чистије и зеленије школе у Војводини” доприноси томе да деца и ученици буду препознати као кључни чиниоци промена и као снага будућности у области животне средине и одрживог развоја.
Од установа које се укључују у програм тражи се да своје активности на реализацији развијања еколошке свести и заштити животне средине прошире путем сарадње с локалним срединама.

20.03.2019

  • Potpisivanje
  • Potpisivanje
  • Potpisivanje
  • Potpisivanje
  • Potpisivanje