media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Представљен пројекат државне матуре

9

На јучерашњем консултативном састанку посвећеном увођењу државне матуре на крају средњег образовања и васпитања, представљен је пројекат државне матуре, с циљем да се укине двоструко полагање испита по завршетку средње школе (прво матурског испита, па онда пријемног испита за факултет). Састанку су присуствовали представници покрајинских секретаријата, државних и приватних факултета у Новом Саду и Педагошког завода Војводине.
„Полагање државне матуре улази у образовни систем у мају, односно у јуну 2021. године, чему претходи пробно полагање матуре у марту 2021, у организацији ресорног министарства. Намењена је ученицима који тада завршавају трећу или четврту годину средњег образовања. У току школске 2019/20. године, организоваће се и пилот-полагања. Иако увођење полагања државне матуре има за циљ укидање пријемних испита, поједини факултети имају право да задрже додатни вид испитивања, уколико су тако прописали (рецимо, академија уметности или факултети на којима има превише кандидата за упис).ˮ – рекла је на састанку Љиљана Левков, кључна експерткиња за унапређивање капацитета система за спровођење завршних испита.
На пројекту су ангажовани домаћи и међународни стручњаци који верују да ће се додатни захтеви у вези с полагањем пријемног испита с временом смањити, те да ће се тако показати квалитет испита на државној матури.
Овај пројекат покренут је 8. јануара 2019. године, те на самом почетку реализације, стручни тим који га води жели да размотри најпогодније начине међусобне сарадње, која ће омогућити успешан ток и добре резултате и осигурати да ова важна новина заиста унапреди квалитет образовања у нашој земљи.
Увођење државне матуре технички подржава Европска унија, путем пројекта „Унапређење квалитета образовања кроз увођење завршног испита на крају средњег образовањаˮ – ИПА 2015, који подржавају и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу, и националне мањине – националне заједнице и Педагошки завод Војводине.
Припрема се јавни позив за сараднике из различитих области, који ће накнадно бити објављен.
Рок за завршетак пројекта јесте 31. децембар 2021. године.

22.03.2019

  • 9
  • 9
  • 9
  • 9
  • 9
  • 9