media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар Михаљ Њилаш у посети Суботици

OTI6523.JPG

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, са својим сарадницима, посетио је Град Суботицу. У оквиру данашње посете, покрајински секретар састао се прво с градоначелником Суботице Богданом Лабаном, након чега је одржао састанак с директорима васпитно-образовних установа ове општине.
Покрајински секретар похвалио је сарадњу са Суботицом и додао: „У склопу заједничких напора, у протекле три године, уложено је сто шездесет пет милиона динара, од којих је сто четрдесет четири милиона издвојено за унапређивање образовања, а двадесет један милион за пројекте у вези с националним мањинама и службеном употребом мањинских језика. Та средства обезбеђена су делом из буџета нашег секретаријата, а делом из буџета Управе за капитална улагања АПВ.”
Градоначелник Суботице Богдан Лабан изјавио је да су у протекле три године обновили дванаест основних и средњих школа. „Издвојио бих Хемијско-технолошку школу, јер смо управо у њу уложили највише, а почетком априла, планирамо и да је отворимо. Између осталог, та школа је добитник Светосавке награде за 2018. годину. У последње три године, у сектору образовања уложено је око три стотине осамдесет милиона динара. Покушавамо да на сваки начин омогућимо нашим ђацима, наставницима и учитељима адекватне услове за рад и желимо да будемо поносни на резултате које наше школе постижу у Суботици.”
У оквиру ове посете, секретар Њилаш и његови сарадници састали су се и с директорима основних и средњих школа с територије Суботице, како би говорили о побољшању услова у образовању. Секретар је саветовао све њих да буду стрпљиви уочи конкурисања, јер ће свако доћи на ред. Представнике школа поздравила је и в.д. помоћника покрајинског секретара за образовање Биљана Кашерић. Она је присутне охрабрила да се обрате секретаријату, уколико наиђу на било какав проблем при свом раду.
Представници покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу, националне мањине – националне заједнице, по завршетку састанка, посетили су четири школе, како би утврдили на који начин су утрошена средства добијена путем конкурса у последње три године. Средња школа „Деже Костолањи” је 904.328,80 динара уложила у набавку опреме за образовање и реконструкцију видео надзора, Основна и средња школа „Жарко Зрењанин” 3.005.406,64 динара за пројектно планирање и замену столарије, Основна школа „Свети Сава” 6.068.276,00 динара је издвојила за набавку опреме и столарске радове, док је Основна школа „Хуњади Јанош” у Чантавиру 7.452.121,60 динара утрошила за набавку интерактивних ибелих табли и пројектора, инвестиционо одржавање објекта и стручно усавршавање ”Савремени наставник”.
Напослетку, Њилаш је закључио да се мора и надаље – у складу с новим потребама – улагати у школство и пружати адекватна подршка свим васпитно-образовним установама на територији АП Војводине.

26.03.2019

 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG
 • OTI6523.JPG