media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Почињу квалификациона такмичења квиза „Колико се познајемо“

Тринаести - већ традиционални по реду - циклус квиза „Колико се познајемо“ и ове године одржаће се у више градова на територији АП Војводине.

Овогодишња квалификациона такмичења организују се у:
• Сомбору, 07.05.2019. године,
• Зрењанину (Мужљи), 08.05.2019. године и
• Кањижи, 09.05.2019. године.

Као и сваке године, подразумева се вишејезичност – могућност да учесници у зависности од језика који се користи у настави, у квизу чују питања и дају одговоре на свом језику. Тиме се подстиче пријављивање школа у којима се настава одржава на језицима националних заједница Војводине. У овом цуклусу квиза, учесници ће се такмичити на српском, мађарском, словачком, русинском и румунском језику.

Свака екипа састоји се од четири такмичара из различитих школа, чиме се подстиче међусобна комуникација и сарадња ученика из различитих средина. И ове године учествују екипе 27 средњих школа с територије читаве АП Војводине.

Циљна група јесу млади средњошколског узраста из Војводине. У том узрасту млади су с једне стране – довољно зрели да схвате значај ове акције, а с друге стране – довољно радознали и жељни знања.

У квизу учествују две групе непосредних учесника: прва група јесу такмичари, тачније четири такмичара/представника сваке школе, док другу групу представља телевизијска публика која – праћењем емисија које се емитују на програмима Радио-телевизије Војводине – посредно учествује у такмичењима.

Ученици се за такмичење припремају користећи се публикацијом „Војвођански мозаик”, у издању Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице.

Циљ ове активности јесте едукација становништва, пре свега, о заједничкој историји и култури различитих националних заједница које живе у Војводини. Секундарни циљеви јесу стварање услова за међусобне непосредне контакте учесника различите етничке припадности, што доприноси њиховом бољем међусобном упознавању и разумевању.
Квиз „Колико се познајемо” део је пројекта Покрајинске владе под називом „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини – мере за јачање међусобног поверења код младих”, чији је циљ неговање културног диверзитета и развијање духа међуетничке толеранције код грађана Војводине, који се успешно реализује од 2005. године.
Носилац овог пројекта јесте Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, а реализује се у сарадњи с бројним организацијама и установама из Војводине.
Пројекат је конципиран као комплексан мултитематски и мултикултурални програм, са идејом јачања међунационалног поверења код младих у Војводини. „Афирмација мултикултурализма и толеранције у Војводини – мере за јачање међусобног поверења код младих” обухвата више потпројеката и – путем активности које се реализују на територији целе Војводине – укључује више хиљада младих, ученика војвођанских основних и средњих школа.

Полуфинална и финално такмичење одржаће се у Студију „Дунав” Радио-телевизије Војводине, у Новом Саду, 18. и 19. маја. 2019. године.

У протеклих дванаест циклуса квиз-такмичења (почев од 2006. године) учествовало је 632 екипе са 2.501 такмичара и близу 30.000 гледалаца – навијача школа које су екипе представљале.

06.05.2019