media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Одржан састанак с представницима украјинске делегације

APV8034.JPG

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш примио је данас представнике Министарства културе и локалних самоуправа из Украјине, који се баве питањем националних мањина.

На самом почетку састанка, покрајински секретар представио је улогу ресорног секретаријата, те његове надлежности када су у питању националне мањине – националне заједнице, као и њихово образовање.

„На територији АП Војводине живи двадесет осам националних мањина – националних заједница. Као припадници националних мањина имамо право на своју културу, своје образовање, право на службену употребу матерњих језика у институцијама, поред тога, можемо се и информисати на матерњем језику. Постоји давно изграђени дух међунационалног суживота како већинског, тако и мањинског народа, што представља фактор стабилности, не само на територији АП Војводине, већ и у целој Републици Србији.“ – рекао је Њилаш. Притом нагласио је то да се права националних мањина огледају у четири велике области: службеној употреби језика и писама, култури, јавном информисању и образовању.

У склопу процеса придруживања Европској унији, Влада Републике Србије, још 3. марта 2016. године, усвојила је Акциони план за остваривање права националних мањина, који чини прекретницу у остваривању њихових права. Захваљујући управо том акционом плану, национални савети националних мањина доживели су реформе. На територији Републике Србије постоји двадесет три национална савета. Од тога, седамнаест савета је из АП Војводине и њихов рад суфинансира Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице путем конкурса.

Састанак је организован у оквиру пројекта Савета Европе, под називом „Заштита националних мањина, укључујући Роме и језике националних мањина на територији Украјине”. Поред представника украјинске делегације, састанку су присуствовали и представници Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице и националних савета мађарске, словачке, русинске и украјинске националне мањине. На састанку се дискутовало о положају националних мањина.

22.05.2019

  • APV8034.JPG
  • APV8034.JPG
  • APV8034.JPG
  • APV8034.JPG
  • APV8034.JPG
  • APV8034.JPG
  • APV8034.JPG
  • APV8034.JPG
  • APV8034.JPG