media
РЕПУБЛИКА СРБИЈА
АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА

Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице

Прослава пете годишњице Конфуцијевог института

3

Заменик покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Милан Ковачевић присуствовао је данас свечаној церемонији поводом пете годишњице Конфуцијевог института, одржаној у Кино-сали Филозофског факултета у Новом Саду.

Конфуцијев институт представља важну платформу културне размене између Народне Републике Кине и осталих земаља широм света и омогућује развој пријатељства и међусобног разумевања. На територији АП Војводине овај институт први пут је отворен 27. маја 2014. године, на Универзитету у Новом Саду, док је прва Конфуцијева учионица започела рад 1. новембра 2018. године, у Карловачкој гимназији, у Сремским Карловцима.

„Током претходних година његовог рада, Институт је знатно допринео приближавању двеју култура и традиција бројним активностима, као што су курсеви кинеског језика и курсеви драгоцених вештина традиционалне кинеске уметности. Поред тога, он је одличан промотер кинеског језика и културе у бројним предшколским установама, основним и средњим школама у Војводини и надамо се да ће овакав вид сарадње наставити и даље да се развија.” – рекао је Ковачевић поводом прославе.

Након пригодног програма, уручени су и ХСК и ХСКК сертификати онима који су успешно положили међународно признат испит из познавања кинеског језика и усмени испит из кинеског језика. По завршетку церемоније, гости су имали прилику да погледају сликарску изложбу под називом „Српски пејзажи виђени четкицом кинеских сликара” у холу испред Кино-сале.

Захваљујући великој подршци Покрајинске владе и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, најуспешнији ученици Карловачке гимназије који изучавају кинески језик као први страни језик, имају могућност одласка у Кину, ради усавршавања кинеског језика и културе.

Свечаној церемонији пете годишњице Конфуцијевог института, између осталих, присуствовали су и подсекретар ресорног секретаријата – Жолт Сакалаш, заменица покрајинског секретара за високо образовање и научноистраживачку делатност – проф. др Душица Ракић, помоћник министра за високо образовање – доц. др Бојан Тубић, представници Универзитета у Новом Саду, амбасадорка Народне Републике Кине у Републици Србији, као и бројни уважени гости из Кине.

24.05.2019

  • 3
  • 3
  • 3
  • 3
  • 3